Nieuws over de CD


Het is alweer een tijdje geleden dat er sprake was van een Drentstalige CD van de Week.

De eerste helft van 2009 leverde nieuwe Drentstalige albums op van Egbert Meyers (Hondsrug Sessies), Daniel Lohues (Allennig 3), Martijje (Drezz) en afgelopen zomer presenteerde Mooi Wark de CD Rock & Rodzooi. Nu aan het eind van het jaar is het voor een aantal Drentse artiesten tijd om een eindsprintje te trekken. De komende verschijnen er namelijk een aantal (deels) Drentstalige CD’s.

De eerste in de reeks komt voor rekening van de uit Meppel afkomstige zanger/pianist Geert Jan Brader die al een heel muzikaal leven achter zich heeft. Brader speelde in het verleden in verschillende pop- en bluesbands. Dankzij het cultuurprogramma Taol an Taofel kwam de muzikant echter in aanraking met Drentse schrijvers als Marga Kool en Jan Veenstra. Dit zorgde ervoor dat hij zich ging richten op het Drentstalig repertoire.
Dit resulteerde onder andere in een aantal muzikale bijdrages aan het RTV Drenthe kerstprogramma Hillige Daag. Daarnaast verscheen op de eerste CD van de SDMM, Stichting Drentse Muziek Maatschappij, zijn nummer Babette. 
Nu is er een volledig Drentstalige CD in de vorm van Nog Zoveul Doen, een album dat vorige week, tijdens de afsluiting van de Drentse Boekenweek, in De Deel in Sleen werd gepresenteerd.
De teksten voor dit album zijn aangeleverd door vaste tekstschrijver Ria Westerhuis maar ook door, de eerder genoemde, Marga Kool, Jan Veenstra en Frans Westenbrink. Het album bevat ook een aantal Drentstalige bewerkingen van nummers van artiesten als Tom Waits, Mark Knopfler en Jacques Brell. In totaal staan er 13 sfeervolle luisterliedjes op dit album.